Wereldkampioen Anand in 75e Tata Steel Chess Tournament

05 Nov 2012 - Tata Steel Chess

Vier Nederlanders in A-groep; debuut regerend wereldkampioene Hou Yifan op hoogste niveau

Het 75e Tata Steel Chess Tournament mag zich verheugen in een sterk deelnemersveld. Naast wereldkampioen Anand - vijfvoudig winnaar van het Tata Steel Chess Tournament - heeft ook Magnus Carlsen zijn deelname bevestigd. De jonge Noor, de hoogst geklasseerde schaker op de wereldranglijst, doet voor de tiende maal op rij mee in Wijk aan Zee.

Liefst vijf van de zeven hoogst geplaatste schakers op de wereldranglijst zullen in januari 2013 hun opwachting maken. Opvallende naam is die van regerend wereldkampioen bij de vrouwen Hou Yifan, die op 18-jarige leeftijd voor de eerste keer uitkomt in een Grand Slam-toernooi. Andere debutant in de A-groep is Pentala Harikrishna uit India, die vorig jaar de grootmeestergroep B won en zo plaatsing voor de hoofdgroep afdwong. De Nederlandse driekleur wordt vertegenwoordigd door Anish Giri, Loek van Wely, Ivan Sokolov en Erwin l’Ami. Naast de logische favorieten voor de toernooizege Anand en Carlsen, zal ook drievoudig toernooiwinnaar en titelverdediger Levon Aronian ongetwijfeld weer meedoen in de strijd om de eerste plaats, terwijl eveneens rekening moet worden gehouden met de outsiders Fabiano Caruana (snelste stijger op de wereldranglijst in 2012) en de jeugdige oud-winnaars Hikaru Nakamura (winnaar in 2011) en Sergei Karjakin (winnaar in 2009).

Grootmeestergroep B
De grootmeestergroep B kent eveneens een sterke bezetting. Het is een mix tussen aanstormende jeugd en routine. De nummers één tot en met drie van het laatste junioren-WK zijn van de partij (Alexander Ipatov, Richard Rapport en Nils Grandelius), terwijl ook de youngsters Daniil Dubov (sterk optreden in Russisch kampioenschap) en Robin van Kampen (na Anish Giri het tweede grote Nederlandse talent) nog geen twintig jaar oud zijn. Het toernooicomité is verheugd dat de oud-toernooiwinnaars Jan Timman (winnaar Hoogovens schaaktoernooi in 1981 en 1985) en Predrag Nikolic (winnaar Hoogovens schaaktoernooi in 1989 en 1994) de uitnodiging om in de grootmeestergroep B mee te spelen, hebben aanvaard.

Het deelnemersveld in de grootmeestergroep C is nog niet afgerond. De namen van de veertien deelnemers in deze groep zullen later dit jaar via de website van het schaaktoernooi worden bekend gemaakt.

Het 75e Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 11 tot en met 27 januari 2013 in sporthal De Moriaan in Wijk aan Zee. De toegang voor het publiek is gratis.

Klik op de volgende links voor de deelnemersvelden:
deelnemers groep A Tata Steel Chess 2012
deelnemers groep B Tata Steel Chess 2012